Wampa Cave

A repro fegyverekről...

2017. november 27. 23:32 - a koala az expresszről

A Kenner az 197-78-as Star Wars akciófiguráival alapjaiban változtatta meg a "játékbabák" piacát. Már a méret is forradalmi újítás volt (előtte sokkal nagyobb méretű babákat forgalmaztak a cégek, így bizonyos értelemben óriási kockázat rejlett az apró figurák piacra dobásában) de mint mára kiderült, legalább ilyen fontos újítás volt a buborékos - un. blister card csomagolás. 

luke_skywalker_38180_v3_f.gif

Ez a fajta csomagolás ugyanis szinte kibonthatatlan sérülés nélkül, így utólag visszanézve szinte kódolva volt, hogy a bontatlan figurák ára egy idő után hiperteret fog ugrani...

Mint ahogy az is várható volt, hogy a visszacsomagolhatatlan figurák apró kiegészítői viszonylag hamar el fognak veszni. Ez már akkoriban is olyan méreteket öltött, hogy a Kenner is próbálta kezelni a problémát, így kerültek a boltokba az úgynevezett Action Figure Survival Kit-et.  

slide30.JPG

 Manapság csak kevesen engedhetik meg maguknak a vintage bontatlan figurákat, így sokan a bontott - un loose - figurákat gyűjtünk, ezeknél az árat a figura minőségén túl az is nagyban meghatározza, hogy eredeti-e a hozzá adott fegyver. És ez bizony sajnos egyre ritkább! Jobb esetben az eladó jelzi, hogy ha valamelyik kiegészítő nem eredeti, de bizony előfordulhat, hogy valaki "eredeti" fegyverrel veszi a figurát, és jó szándékkal adja tovább, majd több kézen átmenve egyszer csak kiderül a turpisság!  A piacon a 90-es évetől kezdve egyre modernebb és jobb repro fegyverek jelennek meg, így egyre nehezebb megkülönböztetni a hamisítványokat az igaziaktól. Az alábbiakban megpróbálok némi segítséget nyújtani a repro-k kiszúrásához, de sajnos nincs rá tökéletes recept, hiszen egyes becslések szerint a piacon lévő fegyvere 90%-a már másolat. Ezért van az, hogy néha egy-egy figura eredeti kiegészítői többe kerülnek mint maga a figura...

Elég triviális dolog, de amikor figurát veszünk, akkor nézzünk utána valamelyik adatbázisban, hogy pontosan milyen fegyvere volt eredetileg a figurának. És igen nézzük meg a színét is, ugyanis ugyanazt a fegyvert több színben is piacra dobhatták, de lehet hogy a hozzánk kerülő szürke fegyvert csak kékesfeketében gyártották! 

A következő lépés a hangteszt: ejtsük a fegyvert valami kemény felületre, a hamisítványok általában sokkal élesebb hangot adnak. Persze ehhez tudnunk kell, hogy milyen hangja van az eredetinek, így ha van egy biztos eredeti, akkor használjuk azt referenciának. Opcionálisan ha a tasakban rázzuk a figurával, akkor is sokkal élesebb hangja van (pl utcán vesszük át a figurát)

A híres lebegés tesztet sokan szentírásnak veszik, pedig az újabb megoldások megjelenésével egyre kevésbé megbízható, ráadásul vannak olyan eredeti fegyverek amik szintén elsüllyednek (pl Gamorrean őr baltája). Mindenesetre érdemes elvégezni a tesztet, mert minél többféle szempontot veszünk figyelembe annál nagyobb az esélye, hogy kiszűrjük a repro fegyvereket. Amire szintén érdemes odafigyelni, hogy van olyan hamisítvány ami elsőre úszik a vízen, de ha lenyomjuk akkor nem bukkan újra a felszínre. Természetesen Yoda eredeti botja ugyanígy viselkedik, tehát annál ez a teszt nem lesz megoldás.

glassl14.jpg

Fény teszt: az eredeti fegyverek erős fény elé tartva áttetszővé válnak, ez valószínűleg a fröccsöntés miatt lehet. 

Ha egy fegyver festett az biztosan repro! Az eredeti fegyvereket olyan színű műanyagból fröccsöntötték amilyen a végleges szín. Érdemes tehát megkapargatni a fegyvert, hogy megbizonyosodjunk nem festett-e.

Sok repró sorjás, amit esetleg késsel megpróbálhattak eltávolítani, ennek általában nyoma van, így akár sorjás, akár az eltávolításra utaló nyomokat látunk, akkor valószínűleg másolattal állunk szemben. Érdemes kis kézi nagyító alatt megvizsgálni az adott fegyvert.

 Szóval érdemes gyanakodni amikor valaki originál fegyverrel kínálja a portékáját és ha lehetséges személyesen kell átvenni és ott helyben megvizsgálni az adott darabot. 

A 3D nyomtatás térnyerésével újabb kihívások elé állhatnak majd, akik ragaszkodnak, hogy az eredeti figurájuknak eredeti kiegészítői legyenek. Egyenlőre még meg sem közelítik az így előállított repro-k az összetéveszthető minőséget, de csak idő kérdése, hogy mikor fognak megjelenni a tökéletes másolatok.

Egyedi azonosítók: egymás mellé téve az eredetit és a repro-t sokszor azonnal feltűnnek a különbségek, de általában sajnos nagyon ritkán van nálunk éppen egy eredeti. Ezért vannak oldalak, ahol a létező összes eredeti és repro variánst végigveszik, és a képeken bejelölik az eltéréseket, így könnyítve meg az azonosítást.

http://www.imperialgunnery.com

http://www.loresdelsith.net/rincon/armeria/index2.htm

  Tanulmányozd ezeket az oldalakat - rengeteg segítséget nyújtanak ahhoz, hogy ne fizess originál árat egy repro-ért! 

worm

 

Szólj hozzá!
Címkék: help repro kenner

A bejegyzés trackback címe:

https://wampacave.blog.hu/api/trackback/id/tr5813399023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása