Wampa Cave

Fejvadászok - Dengar

2017. december 16. 16:21 - a koala az expresszről

Valahol valaki vagy a figura osztályon vagy a Skywalker farmon hatalmas Dengar rajongó lehet, mert a filmbeli szerepéhez mérten igen csak felül van reprezentálva az akciófigurák között. Pl a Cloud City playset-ben valamiért nem Fett a fejvadász, vagy gondoljunk arra, hogy 2010-ben a vintage collection Dengar-al nyitotta meg a figurái sorát. 

 

dengarstill.jpg

A koréliai kiborg fejvadász.

Filmbeli megjelenései

Első megjelenése a Birodalom visszavág ikonikus jelenetében történt, amikor Darth Vader összehívja az elit fejvadászokat az Executorra, és felszólítja őket, hogy kapják el Han Solo-t. Dengar kifejezetten örült a lehetőségnek, mert Solo miatt lett az aki. Ugyanis egy robogó versenyen hatalmasat bukott Han Solo egy piszkos trükkje miatt. Élvetveszélyes állapotban, összeégett arccal egy birodalmi kórházba került, ahol kísérleti kibernetikus beültetésekkel megmentették az életét, de onnantól a harag és a düh vezérelte. Egy ideig a Birodalomnak dolgozott, majd megváltotta magát és szabadúszóvá vált. 

Feltűnik a Jedi visszatérben is - éppen jabba palotájában van, amikor Luke tárgyalni akar a hutt-al

Szerepel még a Klónok háborúja 4x20 - Vadászat című részében is.

 Felszerelés

Dengar hajója egy átalakított koréliai teherhajó, egy Jumpmaster 500-as. A hajó kapott egy proton torpedóvető rendszert, egy négyes lézerágyút, de van egy mini onágyú is a fedélzeten, amivel képes volt megbénítani azon célpontjai hajóit, akiket élve kellett leszállítania. A hajó irányításában segítségére volt egy R2-es egység. 

Dengar személyi fegyverarzenálját egy Valken 38-as mesterlövészpuska és egy BlasTech Dl-21-es sugárvető alkotta. Áldozatai megbénításához szívesen használt sokk gránátot, de a vibropengét sem vetette meg, ha kezdett helyzet lenni...

 Cloud city playset Sears exclusive - 1980

Dengar első megjelenése akciófiguraként nem önállóan történt, hanem a Sears áruházlánc által kiadott ekszkluzív cardboard set részeként. Ezek az úgynevezett cardboardok egy papírból készült "3d-s" hátterek voltak, amik a film egy adott jelenetében lévő helyszínt próbáltak imitálni.  Esetünkben a Cloud city fontosabb helyszíneit ábrázolta: a kínzóhelység, a hibernáló helység valamint folyosó vagy landoló platform. Hogy vonzóbbá tegyék ezt a kis kartonpapír szösszenetet, avagy a figurákhoz akartak egy kis pluszt eladni nem tudhatjuk, de tény, hogy a set-be tartozó 4 figura egyik Dengar volt. 

Kenner - Empire Strikes Back - 1982

Mozgáspontok:5

Felszerelés: Birodalmi Hoth Rifle (Bár kétségtelen, hogy a Dlt-20a kicsit hasonlít Dengar filmbéli fegyverére, de mégsem teljesen ugyanaz. Így az, hogy a Kenner gyárba belenyomtak a figura kezébe egy snowtrooper puskát cseppet sem volt elegáns dolog...

il_fullxfull_927625688_ff1m.jpg

Dlt-20a

dengar_v.jpg

Valken 38-as 

A Cloud City után 82-ben Dengar végre önálló műanyagbuborékot kapott! A tartalom nem változott, pontosan ugyan az a figura, ugyanazzal a festéssel és ugyanazzal a fegyverrel került kiadásra mint a 2 évvel azelőtti playset-el.

A figura amúgy kifejezetten jól sikerült, nekem hozta a filmben látott Dengar feelingjét. Érzékeltetve az összeégett arca, a kötés a fején és még a kis esetlen pufiságát is pont jól eltalálták. Összevetve mondjuk egy Bespi Leia-val, mintha nem is ugyanannak a sorozatnak a tagjai lennének. 

images_2.jpg

Dengar faktor: 10/7

 Kenner  - Power of the Force - 1997

Mozgáspontok: 6

Felszerelés: A pisztolyának semmi köze a valósághoz, ellenben a karabély a maga potf-os módján, de legalább valósághű :) 

A figurát a karakter a Jabba palotabeli feltűnése alapján tervezték meg - ez unikumnak számít, mert minden másik játékvonalbeli megjelenése a Birodalom Visszavág Executoros outfitjében ábrázolja, és csak itt nincs hátizsákja Dengarnak - ebből arra következtetek, hogy vagy a kiemeltebb vendégeknek szobát biztosítottak Jabba emberei, vagy annyira biztonságban érezte magát, hogy a hajóján a Punishing One-on hagyta. Érdekesség, hogy Dengar hajója soha nem jelent meg 3.75-ös kivitelben, csak ha jól tudom, akkor az X-wing miniature game hajói között bukkant fel.

dengar_69687_fc.jpg

A figura hála istennek nem a kigyúrt szériába esett bele, így viszonylagosan megmaradt a pufiságának diszkrét bája, bár számomra a néger repsztár beállás sokat ront az összhatáson, mint ahogy az arca is. Az kétségtelen, hogy ez az arc már sokkal jobban kidolgozott mint az elődé, de nekem valahogy nem hozza azt dühös, kiégett fejvadászt, inkább egy joviális kertitörpe arc számomra. A szokásos fej-karok-lábak mozgáspontokon felül kapott egy derékforgáspontot, ami számomra megint csak határeset, mindenesetre a vadászat előtti bemelegítésnél hasznos lehet a csípőkörzés.

Dengar faktor: 10/4

Hasbro - Saga Series - Wave5 #17 - Dengar (Executor meeting - 2004)

Mozgáspontok száma: 8

2004-ban a Hasbro a Saga Series 5. hullámában elkezdett egy Executor meeting nevű minisorozatot, aminek a keretében a hírhedt fejvadász találkozón résztvevőket akarták bemutatni. Végül csak 2 figura jelent meg a minisorozatban, Dengar után még egy Bossk, aztán valamiért a többi résztvevőt már nem adták ki...

saga_dengar_action-figure.jpgs-l1600.jpg 

A csomagban egy hátizsák és egy egész jól sikerült fegyver található, bár itt is a szokásos W90-es van a csomagban. Van még a blisterben egy talp is. Ezek a talpak összekapcsolhatóak egymással - kár, hogy a Hasbro nem tartotta meg ezt a szokását, sokat dobna minden gyűjteményen, hogy az adott széria figuráihoz különböző egyentalpak lennének.

sw04base.jpg

 A figura arca egész jól sikerült, kidolgozott, a kendője sem rossz, de maga a bábú sajnos eléggé esetlen, lábai a páncél miatt eleve vastagok, de valahogy a lábfeje mókássá teszik.

Dengar faktor: 10/6

Hasbro - The Legacy Collection - Comic pack No 06 Fenn Shysa & Dengar - 2008

Mozgáspontok száma: 12

 Ez a szett egy kicsit kakukktojásnak számít. A Legacy Collection Comic pack sorozatában jelent meg egy bizonyos mandalor katonai vezető  Fenn Shysa társaságában. Az ő táborából rabolta el Leia hercegnő Dengart, hogy információkat tudjon meg tőle a hibernált Solo-ról.

Fenn Shysa-ról, Dengarral és a lázadókkal való kapcsolatáról bővebben a 83-as Marvel Star Wars márciusi számában találhattok információkat.

A fegyver itt sem sikerült rosszul (bár elvileg ez nem egy Valken 38-as, hanem egy BlasTech LJ90-es amit a Filmben a 4Lom-Zuckzuss páros egyike használt W90-es néven, szóval itt van némi kavarodás) , de a figura különlegessége a kék szín! Mindazok a részek amelyek a többi figurákon drapp, az ennél a figuránál kellemes kék színben játszik. Bár nem igazán filmhű ezzel a színnel, azonban mégis van benne valami, ami miatt nem taszító. Kicsit hordótestű ez a verzió, de alapjában véve nem ez a leggyengébben sikerült Dengar figura :)

Dengar faktor: 10/6

Hasbro - Vintage collection Wave1 VC01 - Dengar - 2010

Mozgáspontok száma: 14

Mint már a Vintage Collection-ról szóló bejegyzésben említettem, a játékvonal első hivatalos figurája Dengar volt. És nagyon-nagyon jól sikerült darab!

A figura csomagolásában egy pisztoly egy puska és egy ágyékpáncél és a szokásos hátizsák kapott helyet. A sugárvető valahol félúton van a BlasTech Dl-21 és a Dl 44-es között, de annyira nem szembántó. A puska sajnos itt is inkább a W90-esre hajaz. Ez kicsit bosszantó, hiszen szinte végig nem voltak képesek sem a Kennernél sem a Hasbronál kicsit utána nézni és a saját fegyverét adni a figurának. 

2b7bcfd3-b655-4ee2-afa0-5de7dc92e632.jpg

A többivel viszont maximálisan meg lehetünk elégedve. Gyönyörű kidolgozás, jól eltalált arányok, végre nem idétlen mokaszin van rajta, nem túl hordócska a teste a páncél ellenére sem - nekem a kedvenc Dengarom! Kellőképpen lepattant és koszlott, hogy hihetően adja vissza egy munkás fejvadász karakterét :)

Dengar faktor: 10/9

Hasbro - Vintage Collection - Imperial set 2011

Mozgáspontok száma: 14

Dengart egy évvel később újra kiadták a 3 figurás Imperial Set keretében. Kisebb ráncfelvarráson esett át, és ez a már majdnem tökéletes figurán is tudott dobni. A festést kicsit finomították, életszerűvé tették. Szerintem kevés ilyen jól sikerült figurával találkozik az ember! 

dengar_vintage_collection_tvc_vc01-04.jpg

Dengar faktor: 10/10

 worm letoltes_1.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wampacave.blog.hu/api/trackback/id/tr4013439649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

for-avar 2017.12.16. 16:50:09

Milyen ravaszul adtak új neveket a Sturmgewehrnek meg a MG42-nek(hitler zipzár)
süti beállítások módosítása