Wampa Cave

Egy gyűjtemény élete 2.rész - Katalogizálás

2018. december 08. 23:29 - a koala az expresszről

Az egyik legfontosabb kérdés - hogyan is tartsuk számon a gyűjteményünket? 

 Eleinte nem túl bonyolult dolog, Csubakkám már van, Artum még nincs szóval ezt meg is veszem :) Aztán amikor már a 18. R2-D2-vel szemezik az ember, akkor nem árt valami segítség, hogy vajon a Saga sorozatból melyik Coruscant Sentry van meg... 

 Papír alapú nyilvántartás

A legalapabb nyilvántartási mód, amikor elkezdi valaki egy kockás füzetbe vezetni a figuráit. Ideig-óráig el is van vele az ember, aztán úgy van vele, szeretne jobban átlátni, így nekiáll újraírja saját igényei szerint, aztán fél év múlva már szívja a fogát, hogy máshogy kellett volna... és újraírja az egészet…

Egy fokkal jobb megoldás, ha valaki checklistet használ. Meg van a bája annak, hogy az ember kinyomtatja minden toyline-hoz a checklistet, vesz egy szép SW dossziét, és szépen végigpipálgatja melyik figurák vannak a vitrinjében. Ha jó cheklist-je van az embernek, akkor egész átlátható kis nyilvántartás kerekedhet a dologból, de ha valaki sokat bizniszel a figuráival, akkor előbb utóbb az agyonfirkált és agyonradírozott checklist-ek elveszítik az amúgy jó átláthatóságukat.

Egész jó chechlisteket találhattok az alábbi oldalakon:

 http://4lomkuss.com/basic-checklists/

 http://yakfaceforums.com/main/?s=checklist

 http://www.jeditemplearchives.com/vintagepics/jtachecklist-vintage.pdf

 Sok toyline-hoz jelent meg hivatalos, félhivatalos cheklist poszter, ezek elég jól néznek ki, de nekem személy szerint nem lenne lelkem összefirkálni őket...

starwarsactionfigureposter.jpg

 Excel-tábla

 Alap, kb mindenki megpróbálkozok vele. Név-toyline, lehet rendezni, szűrni, bizonyos mennyiség után külön sheetekre bontani. Óriási előnye hogy teljesen személyre lehet szabni! Mindenki az őt érdeklő infókat vezeti föl rá, bármennyi megjegyzést fűzhet hozzá, színkódokat adhat szóval tökéletesen olyan lesz amilyet szeretnénk. 

Katalógus oldalak

Ezek az oldalak kifejezetten katalógusnak lettek kifejlesztve, átláthatóak könnyen kezelhetőek, az okostelefonok révén mindig nálunk lehetnek, így a bolhapiacon állva is meg tudjuk kukkantani, hogy megvan-e az adott figura. Több féle irányban fejlesztették ezeket az oldalakat, van aki a könnyű kezelhetőségre megy rá, van aki a teljes részletességre, szóval érdemes kicsit ismerkedni velük, mielőtt elköteleznénk magunkat valamelyik mellett, mert újra felvinni egy másik katalógusba több száz figurát szinte ugyanolyan nagy meló mint újra írni a füzetet.

Általában az ingyenes részekben feltölthetjük a figuráinkat, elmenti a rendszer mikor jutottunk hozzá, beírhatjuk mennyiért vettük és általában még azt is engedi, hogy milyen minőségű, komplett vagy hiányos az adott figura.

Az igazi ínyencségek akkor nyílnak meg az ember előtt, ha befizeti magát az oldalra. Ilyenkor már általában megbecsüli (több kevesebb sikerrel) hogy mennyit ér a gyűjteményünk, különböző listákat csinálhatunk, és bizniszelhetünk az oldal többi előfizetőjével. Az árak általában korrektek, hiszen mindenki tudja mit ér az adott darab, persze a nagy számok törvénye alapján itt is biztos lesz aki bepróbálkozik, de itt ne számítsunk arra, hogy gombokért az ölünkbe hullik egy ritkaság.

 Előnyük még, hogy általában nem csak star wars figurákkal foglalkoznak, vannak egyéb figurák, kártyák, konzol játékok, lego, stb, így ha valaki többféle dolgot gyűjt, azt nagy eséllyel egy helyen tudja kezelni.

 Egy-két katalógus oldal:

https://www.collector-actionfigures.com/dash/home/

https://coleka.com/en/user/dashboard.php?lang=en

https://www.figurerealm.com/universe?action=serieslist&universeid=3&universe=Star+Wars

Én személy szerint a Coleka-t használom, átlátható, minden alapadat benne van, viszont vannak hiányosságai, messze nincs fent az összes figura, de Xavier a francia tulaj gyorsan reagál az igényekre és folyamatosan fejleszti az adatbázist. Nekem egyedül a személyes megjegyzés hiányzik, de ígéretet kaptam már rá, hogy előbb-utóbb leprogramozza azt is.

nevtelen.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: figura help

A bejegyzés trackback címe:

https://wampacave.blog.hu/api/trackback/id/tr9014463206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása