Wampa Cave

Jabba talpnyalói - Umpass-Stay

2018. május 23. 14:04 - a koala az expresszről

A SW figuragyűjtők nagy része előbb-utóbb elkezdi tematizálni a gyűjteményét, és ráfekszik egy adott jelenet/helyszín figuráira. Ezek a populárisabb helyszínek: a Cantina, a Hoth, az Endor és talán a legkedveltebb - Jabba palotája. 
Ez utóbbi teljesen érthető, hiszen az ott feltűnő idegen lények kavalkádja eléggé zsiványul néz ki :) A Cantina jelenetnek szintén ugyanez a vonzereje, ráadásul mind a kettő a Tatooine-n van - ez Lucas zsenialitását mutatja, hogy egy világvégi sivatagbolygóra két olyan helyszínt is meg tudott kreálni amitől még 40 évvel később is becsurrantanak a figuragyűjtők!
2018-05-23_01_22_43.jpg
 
De térjünk vissza Jabba palotájába - a hutt gengsztervezér személye a galaktikus söpredék széles skáláját gyűjtötte maga köré. A Jedi visszatért sokan nem tartják a legjobban sikerült SW mozinak, de abban talán egyetértés van, hogy aTatooine-n játszódó rész nagyon rendben van. A lázadók beszivárgásának mindhárom  hulláma újabb titkokat tár fel és részleteket villant meg a palotából. Az igazi információk azonban a könyvekben olvashatók! A Történetek a fejvadászokról és a Történetek Jabba palotájából rengeteg háttérinformációt hordoz, amik sokat adhatnak a tematikus gyűjteményekhez - terveim szerint több olyan jól sikerült figurát is be fogok mutatni a Jabba talpnyalói sorozatban, amik a filmekben csak villanásra vagy még annyira sem tűntek fel, de ezekből a könyvekből többet is megtudhatunk róluk.
 
És akkor jöjjön az első figura, aki szintén nem ismert karakter, a filmben is csak villanásnyira tűnt fel, de szerintem igen jól sikerült figura - Umpass-Stay
A karakter háttértörténete.
 
A karakter egy klatooine-i zenész és verőlegény. A klatoonie-iak ismert fajként nincsenek a fejekben, pedig a filmekben több ilyen fajú karakter feltűnt: rögtön Jabba palotájában ott volt Barada és Kithaba aki Jabba bárkáján teljesítettek szolgálatot és azon a bizonyos napon balszerencséjükre a skiff-re voltak beosztva. De említhetném Castast a fejvadászt, aki Bossk-al, Aurra Sing-el és az ifjú Boba Fettel dolgozott együtt az animációs sorozatban. 
 
Visszatérve Umpassra, ő a Max Reebo Band egyik dobosa és izomfiúja volt.
A Shawti bolygón született rabszolgaként, ami a Hutt Űrben található. A huttok iszapfürdőinek intézőjéből küzdötte föl magát a Desilijic klán béli Shebba testőrévé. Nagyot hibázott amikor nem mérte fel milyen veszélyes főnökére annak unokaöccse Jabba, így nem tudta meg akadályozni a gyilkosságát. 
Innentől Jabbának dolgozott, beépülve kémkedett és szállította a híreket szerte a galaxisból. Miután egyszer egy zenekar álcájában próbáltak meg merényletet elkövetni Jabba ellen, az embereit mindig beépítette a jövőben meghívandó zenekarokba. Még ha végül nem is látogattak el a Tatooine-ra, jó álcául szolgáltak a hírszerzőinek. 
Mindenesetre Umpass a Max Reebo Band dobosaként tért vissza munkaadójához. Szerencséjére azon a végzetes napon nem részesült abban a kitüntetésbe, hogy végignézhesse a Solo és bandájának kivégzését, így előző gazdájával ellentétben Jabba halála nem az ő felelőssége lett.
Amikor hírét vette a Khetanna megsemmisülésének magához vette amit tudott és immár szabad emberként kezdhetett új életet. Az egykori rabszolga nem sokáig bírta a szabadságot, visszatért a Hutt űrbe és ismételten a Desilijic klán szolgálatába állt. Utolsó információk szerint a Du Hutta-n bukkant fel a Jocoro Desilijic szolgálatában. A hutt egy kisebb de jól jövedelmező szerveztett hozott létre, de Umpass állítólag pusztán dobosként szolgálta azt...
 
review_umpassstay_still.JPG
A figura
A karakter az 1997-es  Special Editionban debütált, pillanatokra feltűnt Oola tánca alatt ahogy veri a dobját. És a filmekben ennyi szerepe volt - mégis egy igen jól sikerült Umpass-Stay figurát adott ki a Hasbro! 2007-ben jelent meg a The 30th anniversary collection játékvonal részeként - sem előtte, sem utána nem adták ki a figurát, így ez egy igazi egyedi darab. 
 
2018-05-23_01_19_38.jpg

2018-05-23_01_16_26.jpg

2018-05-23_01_16_43.jpg

A figurához az alábbi kiegészítők járnak: a szériához járó érme, egy dobverő, egy fél álló dob (a másik fele a 2088-as Legacy Collection keretében kiadott Ak-Rev figurához tartozik) valamint levehető a fejfedője illetve a mellénye. Elvileg az öve is mozog rajta - tehát különálló darab - én azonban nem próbáltam meg leerőltetni róla...
2018-05-23_01_18_24.jpg
 
Mozgathatóság
A figurának 12 artikulációs pontja van, ennek ellenére ez a része nem túlságosan jól sikerült, ugyanis éppen a figura térdei nem mozgathatóak, így bele van merevedbe egy furcsa pózba, ami gondolom a heroikus dobolás illúzióját kívánja kelteni. Ettől eltekintve a figura kifogástalan! A többi mozgásponton megfelelően mozog, kényelmesen megáll a lábán. A mozgáspontok kidolgozottságára sem lehet panasz, talán a váll mozgáspontjának más színébe tudnék belekötni, illetve a fej rögzítése kicsit furcsán hat, amolyan csirkenyak/csirkefej hatása van, de szerencsére ezt jótékonyan eltakarja Umpass sapija :) A térde miatt kicsit játszani kell vele, de végül megáll a saját lábán, így nem kell talp hozzá.
 
2018-05-23_01_18_12.jpg
Kidolgozottság
A 30. évfordulós játékvonal kidolgozására általában nem sok panasz van, ennél a figuránál is ez a helyzet. A legapróbb részletek is megfelelőek, és ebből van rajta bőven: csatok, szíjak, kötők, a cipő és a mellény kifejezetten mutatós! A fejfedő jól illeszkedik Umpass fejére, nem kell tartani attól, hogy leugrik véletlenül. A dobverő szintén megfelelő - nem ugrik ki folyamatosan a figura kezéből. 
2018-05-23_01_18_38.jpg
 
Festés
Az aprólékos kidolgozottság mellett a színpompás festés is a figura erőssége. Számomra szemet gyönyörködtető és harmonikus színei vannak, valahogy ezzel is eltalálták a művész és a verőember kettősségét.
Filmhűség
Mivel a filmben kb 1 másodpercig látható, ahogy a félhomályban veri a dobját, így el kell fogadjuk a Hasbro designerjeinek az állítását, miszerint igen Umpass-Stay pontosan úgy nézett ki ahogy ők figurába álmodták...

 

2018-05-23_01_19_51.jpg

hátul az övön ki van alakítva egy hely a dobverőjének, ha esetleg valaki nem munka közben akarná elhelyezni a gyűjteményében :) 

Verdikt

Szerintem ez egy jól sikerült figura - ha a térdei is mozgathatóak lennének és nem ebben a furcsa pózban állna akkor szinte tökéletesnek mondanám. Senki polcáról sem hiányozhat, aki komoly Jabba palotás gyűjteményt akar magáénak tudni!  

 2018-05-23_09_22_32.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wampacave.blog.hu/api/trackback/id/tr7413994264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása