Wampa Cave

A Wampa

2017. december 05. 15:50 - a koala az expresszről

wampa2004.jpg Ha már itt vagyunk a wampa barlangban, akkor ezzel a karakterrel kezdeném a SW univerzum akciófiguraként kiadott bestiáinak bemutatását. A wampa a Birodalom Visszavág-ban tűnt fel, amikor leütötte Luke-ot a tauntaunról, majd eltárolta a spájzban. Mint Mark Hamiltól nemrég megtudtuk: azóta is álmatlan éjszakái vannak, hogy ilyen rútul el kellett bánnia szegény hószörnnyel, pedig csak a szokásos jedi-baleset történt: -1 kéz

letoltes.jpeg

Kivágott jelenet a Birodalom visszavág-ból: Wampa támadás az Echo bázis ellen

A wampa a Hoth bolygón őshonos yeti szerű csúcsragadozó a maga 2,5 méteres átlagmagasságával és 200 kg fölötti színizom testével. Karmai borotvaélesek, a fogaival bármit szét tud marcangolni. Bár a filmben nem nagy szerepet kapott, az SW univerzumban a wampáknak komoly szakirodalma van: részletes leírások találhatóak az Echo Bázist szervezetten támadó wampáktól, illegális gladiátor viadalok félelmetes ellenfelein keresztül egészen egy renegát dathmomir-i éjnővér külön bejáratú wampa kommandójáig. A fenevad több helyen felbukkant a galaxisban, kurrens cikknek (viador, házi kedvenc) számított bizonyos körökben, aztán mivel nehezen kontrollálható lény, ezért nem ritkán elszabadult a fogságból - így találkozhat vele aki peches pl Corusant sarkvidékein is... Luke-on kívül összeakaszkodott egy wampával Darth Maul, Asajj Ventress, Quinlan Vos és Aayla Secura is - mondhatni nem is igazi jedi/sith aki nem harcolt még wampával :) De láthatunk wampa trófeát a Clone Wars sorozat 3x22 Vuki vadászat című részében is, a trandoshan trófeateremben is.kyrisa_s_wampa.jpg

Kyrisa a dathomir-i éjnővér és Unkajo

A Birodalom Visszavágban először egy embert öltöztettek be wampának, de végül kivágták az összes jelenetet, és helyette egy bábbal volt némi utóforgatás.  

3effa280d62330d1f16925125ae1f020--scene-star-wars-episodes.jpg

A Birodalom visszavág forgatásán Des Webb beöltözve

 Kivágott wampa jelenetek

8b2d995d39233572b8dc97ccf47550ec.jpg

Ralph McQuarrie konceptart

Wampa (Kenner - Empire Strikes Back - 1982)
return-of-the-jedi-1983---kenner---hoth-wampa--loose-with-box--p-image-306366-grande.jpg

Mozgáspontok száma: 4

A lábak és a vállainál vannak, a fej nem mozgatható. A vállak valamilyen rugós/gumis megoldással készültek, így akár egy figurát is meg tud ragadni és a feje fölé emelni. 

A Wampát viszonylag későn, 1982-ben adták ki a Empire Strikes Back játékvonal végén. Bár a reklámja kicsit furcsára sikeredett, mégis nagy sikert aratott a vásárlók körében, hiszen a Hoth ikonikus karaktere, így akkoriban a srácok el sem tudták képelni a játékot nélküle. Az eredeti Kenner wampa első látásra nem egy jól sikerült darab (legalábbis ezt gondoltam egészen addig amíg meg nem láttam a Potf verziót). Nagyobb mint egy normál 3.75-ös figura egészen pontosan 6", így kiadja a filmbeli arányokat. 

A lábfejei kidolgozása kicsit furcsa, így nem áll meg, csak bizonyos beállításnál. A feje kicsit bambára sikerült, de végül is egész szerethető figurát csináltak belőle.

A Kenner 3 féle csomagolásban dobta piacra. Az első kiadás dobozán a wampa egy lázadó figurát cibál maga után, míg a következő kiadáson már Luke-ot vonszolja, Ebből a dobozból megjelent egy árengedményes feliratú kiadás is. A felirat is megváltozott, míg az első kiadáson csak wampa-ként szerepelt, a további kiadásokon Hoth wampa-ként aposztrofálták. 

 Hoth rescue set (Kenner - Tri Logo - 1985)

A "tri logo" termékek európai piacra készültek - a megjelölésüket onnan kapták, hogy a csomagoláson 3 logóban 3 nyelven tüntették fel a játékvonalat. Maga a figura ugyanaz mint a 82-es eredeti kiadásban.

p1090322.JPG

Wampa and Luke Skywalker -  (Hasbro - Power of the force - 1998) wampa_front.jpg

wampa_1.jpg

Mozgáspontok száma: 3

A figurának összesen a két karja mozog vállból, illetve a derekában van valamilyen rugós mechanizmus amivel le tudja ütni az ellenfelét. Jobb karja kivehető, imitálva a levágott kart.

Az előző verzió kicsit buta fejével szemben ez a wampa kifejezetten taszító. Amúgy sem liblingem ez a kigyúrt figurás játékvonal, de szerintem ez a figura talán a mélypont... 

A doboz a Green lightsaber sorozat Creature set-jeként jelent meg. 

Wampa (Hoth Attack with Hoth Cave) (Hasbro - Saga collection - 2004) 

images.jpg
star-wars-saga-wampa-cave-luke-skywalker-hoth-attack-f2a5cc31112b9dfb0dc591d77898a330.jpg

Mozgáspontok száma: 6

Sokkal jobban sikerült darab, mint a POTF verzió. A figura maga egy véres csontot szorongat a markában, és egy kis jégbarlangos diorámát is össze lehet hozni a hozzá való Luke-al. A karjai és a lábai mellett a feje mozgatható, illetve derékban forog. A jobb karja kivehető, némi vérrel illusztrálták, hogy mi is történik amikor levágjuk egy wampa karját...  A Saga collection Ultra figura sorozatában jelent meg.

Hoth patrol battle pack (Hasbro - 30th Anniversary Collection - 2008)

star-wars--30th-anniversary----hasbro---hoth-patrol--battle-packs--p-image-343443-grande.jpg

Mozgáspontok száma: 6

Szinte ugyanaz a verzió, mint a Saga collection, csak olyan apróságokban különbözik, mint a szájából csorgó vér mintázata, vagy a bundáján a kosz. Mondhatni más festést kapott ugyanaz az öntvény.

A battle pack a Toys R Us ekszkluzív kiadásában jelent meg, 

Luke Skywalker and Wampa (Hasbro - Black series 6" - 2015)

star_wars_black_series_deluxe_figure_luke_skywalker_with_wampa_6_figures_hasbro_3_1024x1024.jpg

 Mozgáspontok száma: 17

A figura szinte mindenhol mozog ahol lehet, még a teste is több helyen elforgatható. A jobb karja a ballal ellentétben nem gömbcsuklós, hanem kivehető, ezzel imitálva a filmbeli karlevágós jelenetet. Talán az eddig legjobban sikerült wampa figura - a legnagyobb problémája, hogy nem 3.75-ös... a modern kicsi szériákból valahogy kimaradt ez a figura, pedig pl egy vintage collection darabot nagyon megnéznék! A figurát először a 2014-es San Diego-i Comic Con-on láthatta a nagyérdemű, a boltokba 2015-ben került kék csomagolású széria tagjaként.

worm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wampacave.blog.hu/api/trackback/id/tr413407751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása