Wampa Cave

Paz Vizla - A mandalori nehézgyalogos

2020. április 30. 19:46 - a koala az expresszről

rlctasb.gif

Megmondom őszintén, hogy a mivel kb 35 éve gyűjtök SW figurákat, számomra az igazi méret a 3,75-os, de sajnos a BS 6"-os szériában egyre több a kifejezetten jól sikerült figura - már csak a méretüknél fogva is részletesebb kidolgozást kapnak - így kénytelen voltam/vagyok pár jobban sikerült, ikonikus figurát beszerezni a nagyokból is. Ezek egyike Paz Vizla

paz_vizla.png

A mandalori sorozatot nagyon vártam - és azt kell mondjam felülmúlta a várakozásaimat! Az animációs sorozatok mindig kicsit a fiatalabb korosztálynak indultak, de itt már a témaválasztás is jelezte, hogy Happy Hogan a felnőtteket célozza, és bíztam benne, hogy hasonlóan kezd el világot építeni mint a Marvelnél tette. 

De térjünk vissza Paz Vizlához, akinek a koncepcióját a magyar származású Brian Matyasnak köszönhetjük (akinek amúgy fogalma nem volt róla, hogy a vizla egy magyar kutyafajta amiről a Ziro.hu-n olvashattok bővebben) és akinek a felbukkanására a 3. részig kellett várnunk. Az előzetes információk szerint annyit tudtunk, hogy a sorozat egy magányos mando fejvadász körül fog alakulni, és nem nagyon megy bele a mandalore dolgokba. Az első két rész alapján úgy is tűnt, hiszen addigra túl voltunk Baby Yodán, szembesültünk a jawak fejlett kulináris szokásaival - aztán egyszerre mégiscsak belecsúsztunk a mando dolgokba, méghozzá nem is akárhogyan! A zseniális késpárbaj majd a - számomra a sorozat egyik csúcspontja - a hátirakétás mandok inváziója (ami végre élőben is felvillantotta, hogy miért is voltak galaxisszerte rettegett harcosok a mandaloriak, és ami ezerszer ütősebb volt a hasonló animációs jeleneteknél, pedig azok is a kedvenceim). A kovácsolás, a This is the way, a visszaemlékezések amiből kiderül végül hogy a Halálőrség mentette meg Din-t egy B2 droidtól, mind mind olyan pillanatok voltak amik adtak egy kis pluszt a mandalori legendáriumhoz. 

3f399966-939e-48f7-9a57-241d2072b698.png

Így tűnt fel Paz, ő volt az aki késpárbajt provokált Din Djarinnal, majd ő volt az is, aki megszórta vastagon a főhősre pályázó többi fejvadászt a kéziágyújából, és a végén szintén ő volt aki amolyan Hadigépesen tisztelegve repül a Razor Crest mellett. 

i0zdm18ie6941.jpg

Sajnálatos módon a Hasbro nem adott ki külön Basic sort a sorozathoz, sőt elég nagy titkolózás volt az egész sorozattal kapcsolatban, így furcsának hatott, hogy a mandalori nehézgyalogos figurája már az előtt kiszivárgott, hogy megjelent volna a képernyőn. Mondjuk egész ősszel ment a kavar a Hasbro figurái közül! Valószínűleg a sorozat/EP9/Fallen order megjelenései megkavarták a menetrendeket, azért jelentették be össze vissza akár nem várt időpontokban is a figurákat. Gyanús, hogy a Disney is bonyolította a dolgot - fokozottan kínozva a játékgyártót a titoktartással, ellátásbeli problémák is voltak, több figurát később kezdtek el gyártani mint kellett volna, nehogy kiszivárogjon valamelyik kínai gyárból, vagy kihozza valaki a hátsójába rejtve és időnek előtte kiderüljön valami... Így aztán az a furcsa helyzet állt elő, hogy némely hatos figura megelőzte a tradicionálisan előbb megjelenő 3.75-ös verziót. 

 Na de lássuk a figurát. 

Ez egy teljesen új figura, nem volt még részleteiben sem felhasználva előzőleg - bár volt már Boba a kínálatban, de ez egy sokkal robosztusabb darab lett. A lábai, a karjai, maga a test is sokkal masszívabb mint az átlag 6-o figura, ami üdítő kivételt jelent. Az első képek alapján imádták a gyűjtők, és a mandalori sorozat figuraéhsége kicsit csillapodni látszott - az ára azonban kivágta a biztosítékot a rajongók körében! Míg az átlagos 6"-os figurákat 20$ körüli áron került piacra, ez a figura 29.90$-os árcédulát kapott, valószínűleg ezzel is érzékeltetni akarták, hogy ez a Delux sorozat második tagja. Ráadásul bár maga a figura tényleg állatul néz ki, vannak problémáim a filmhűségével - de erről majd később! A gyűjtők nehezen nyelték le, hogy az amúgy is harmadával drágább figuráról lespórolták a szövet köpenyt és csak valami műanyag fityeg a seggén, vagy akár egy vibrokés is elfért volna a csomagban - ha már ennyire jól megcsinálták a jelenetet a remegő pengékkel!

2020-04-30_14_48_22.jpg

A csomagolás a szokásos piros/fekete doboz - a piros gerincen a szokásos fekete szám helyett most a D2 felirat látható - szépen illik a sorba.

A csomagolásban van a figurán kívül a hátirakétája, a kéziágyúja forgatható markolattal, illetve a kettőt összekötő energizavezeték/töltényheveder - és ennyi 

A figura összhatása hihetetlenül meggyőző! Amint már említettem sokkal robosztusabb mint a figurák többsége, nagyon jól hozza a masszív nehézgyalogos hatást, ránézésre simán hihető, hogy a kéziágyújával arat a csatatéren. A beskarja kék festése is szemet gyönyörködtető - nagyon rendben van a bal vállon a mythosaur koponya - pontosan úgy mint a filmben. A páncél sérülései is szépen van megcsinálva, szóval a festés kivitelezésére egy rossz szavunk sem lehet. Viszont mint már említettem nem teljesen filmhű - pedig a 6"-osok egyik fő erénye, hogy a méretük miatt sokkal jobban ki lehet dolgozni a részleteket, ezért is fájó, hogy ezen a téren vannak hiányosságok. Több problémám is van az arányokkal, a figura vállvasa nagyobb, a mellvért viszont kisebb - dicsértem ugyan a figura robosztusságát, de egy kis mellizmot rakhattak volna rá, úgy még arányosabb lett volna. A mellvért mintáival is van arányprobléma, és a haspáncél is teljesen más mint amit a képernyőn láttunk. A már hiányolt anyagszoknya is sokat dobott volna az összhatáson, ez a műanyag valami kicsit szembántó.   

2020-04-30_14_50_11.jpg

Az alkarvédők szerintem jól sikerültek, teljesen hihető a minták és a kidolgozottságuk alapján, hogy mindenféle gyilkos kütyüket rejthetnek.

2020-04-30_14_51_24.jpg

A sisak nekem kifejezetten tetszik, hozza a filmbeli hatást, sajnálom, hogy nem levehető, de mivel nem láttuk a karakter arcát a filmben, valószínűleg ezért lett fix. A szenzorantenna sem mozog, mondjuk szintén nem láttuk a filmben, hogy kellene-e, mindenesetre jól néz ki, és elég masszívnak is tűnik, hogy ne törjön le egy polcról leeséskor.  

2020-04-30_14_48_58.jpg

A fegyver szintén jól sikerült darab, nagy masszív, halálos cuccnak tűnik - mondjuk ha már Delux, akkor beleférhetett volna a pakkba egy torkolattűz imitáció, és az ezüst festése nem sikerült igazán. A filmben a cső egy jól elkülöníthető része ezüst színű, a figurán meg fújtak rá egy foltot - ez ront némileg az összhatáson, de nekem jobban hiányzik a filmben jól látható heveder, ami a páncélhoz rögzíti a fegyvert, némileg tehermentesítve a karokat a súlyától.

2020-04-30_14_49_19.jpg

A energiavezeték/töltényheveder szintén rendben van, sajnos nem találtam részletes leírást róla, hogy a rakétából induló kábel milyen funkciót tölt be. Sima energiavezeték, amin ki hűtődobozok vannak? Esetleg pont ellenkezőleg hővédő dobozok amik a hátirakéta sugarától védik a vezetéket? Vagy azokban a dobozokban van tibanna gáz van, ami a rakétából érkező energiával lép pusztító kölcsönhatásba? Ha valaki tudja megoldást írja meg, és frissítem a cikket az infóval. 

2020-04-30_14_49_55.jpg

A végére maradt minden mando egyik legféltettebb kincse a jetpack. Bár látványosra sikeredett, de sajnos ez sem lett igazán filmhű. A fúvókák teljesen máshogy néztek ki a képernyőn, a rakéta tetején lévő kupakokról nekem a gagyi szó jutott eszembe. A rakéta oldalából az alkarvasba futó energiakábel gyárilag rögzítve van, megmondom őszintén nem feszegettem, hogy szétszedhető-e, mert az ilyen vékony bizgentyűk szoktak villámgyorsan elpattanni... A másik oldalon van egy lyuk, amibe az ágyút bele lehet tenni - ilyenkor hiányolom igazán a vibrokést- elég jól mutatna a kezében. Én - szintén a Delux árra hivatkozva örültem volna pl a fúvókákból kicsapó láng imitációnak is, de sajnos ezek az apróságok kimaradtak a pakkból.

2020-04-30_14_51_13.jpg

Összességében a hibák ellenére is egy kiemelkedően jól sikerült figurát kapunk - bár nem kevés pénzért! A mozgathatósága szinte tökéletes, jó helyen van a súlypont, gyakorlatilag az ember leteszi, kicsit megnyomja, a lábfejek bemozognak a megfelelő helyre és készen is vagyunk. Nekem az ízületek is tetszenek, semmi idétlen térdkalács meg váll - mondjuk itt azért a páncél segített a tervezőknek. 

2020-04-30_14_50_33.jpg

 Mozgathatóság: 19
Pontszám:10/8
Ár bontottan kompletten: Gyakorlatilag beszerezhetetlen egyelőre bontottan.
Bontatlan ár: elég nehezen beszerezhető, folyamatos készlethiány van belőle a legtöbb helyen, ha bírja valaki cérnával akkor 15e+-ért előbb-utóbb megérkezik. Ha azonnal kell akkor az ebay-on érdemes keresgélni, de mire ideér, és esetleg még a vámon is fennakad, akkor 25e+-is lehet a vége.

2020-04-30_17_06_22.jpg 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wampacave.blog.hu/api/trackback/id/tr7715649106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása